Anaokulu Açmak İçin Bütçe Ne Olmalıdır?

Anaokulu Açmak İçin Bütçe Ne Olmalıdır?

Bir müddet yazılarımıza ara vermiştik. Bu süre içinde sürekli yeni çalışmalar ve yeni projeler ürettik. Lakin belirtmek istediğimiz hususlar o kadar çok ki bunların her birini madde madde ele alsak ciddi bir kitap olur diyebiliriz.



Anaokulu ya da kreş açmak isteyen bir çok kimse ile ilk görüşmelerimizi telefonda gerçekleştiriyoruz. Hemen hemen herkes aynı konuda tıkanıp kalıyor. O da bütçe. İlk önce işin maliyetlerine bakarken nedense hep tek bir maliyet konusunda takılıp kalınıyor. Bu yazımızda anaokulu açmak için gerekli olan bütçe nedir konusunu inceleyeceğiz.

Bir örnekle başlayalım.
Geçmiş dönemde bir müşterimiz bize bu iş için ne kadar bütçe ayırması gerektiğini sormuştu. Bizde hesabı kitabı yapıp neler yapabileceğini belirttik ve sonrasında bu tarz bir çalışmanın maliyetini ortaya çıkardık. Bu maliyet müşterimiz için yüksek gelmişti. Sonrasında sizinle çalışamayacağım bile demeden gitti. Aradan 6 ay geçtikten sonra aynı kişi bizi arayıp destek istedi. Kreşini açmıştı. Görüşme yeri olan kreşe gittik. İncelemelerimizin sonucunda resmiyete kavuşmamıştı. Yani Ruhsat alınmamıştı. Sorunu kimsenin gelip çocuk kaydettirmemesi idi. İlk incelememiz sonucunda yeterli eğitim ortamının oluşmadığını, yeterli personel kadrosunun olmadığını, bu iş için tecrübeli bir müdürünün ve işinin ehli öğretmenlerin olmadığını gördük. Müşterimiz bu konuları aşmak için yakınlarını çalıştıracağını söylüyor dışarıdan birini almak istemediğini çünkü onların birer maliyet olacağından yakınıyordu. Sohbetimizin ilerleyen kısımlarında tüm bu çalışmaların ne kadara geldiğini gördük. Sene 2013 yaz ayları 60,000 TL toplamda para harcanmış ama ne içerde ne dışarda hiç bir şey yok. İnsan ister istemez bu kadar para nereye gitti diye soruyor. Velhasıl kelam bizim o gün şartlarında o yer için belirlediğimiz bütçe 75,000 TL civarındaydı. Küçük bir kreşti orası.
Müşterimizin isteği içeriye çocuk gelsin nasıl gelirse gelsin. Rekabet ortamında bu mantık çok doğru kabul edilebilir değildi ve kabul etmedik. Bizim söylediğimiz ilk önce burası için resmi başvurularını bitir içerideki eğitim ortamını daha düzenli kıl ve tanıtım reklam çalışmalarına ağırlık ver. Bu işlerin maliyeti bile 30,000 TL'nin üzerindeydi. Hatta bir iki gün orada bulunup gelen velilerle görüşmeleri sağladık. Bizimle görüşen veliler mutlu birşekilde ayrılıyor ve çocuklarını kesin buraya kayıt ettireceklerine dair ön kayıt yaptırıyorlardı. Bu şekilde bir kaç çocuk kazandı diyebiliriz. Sonrasında ben bu işi biliyorum sizi söylediklerinizi bende söyleyebilirim hiç birşeye ihtiyacım yok demişti ve bir hafta sonra devretmek istedi.
Sebep basitti. Hem ideal bir eğitim ortamı hazırlamayacaksınız, hem velinin parasını alacaksınız, eğitimci almak ve resmiyete kavuşmak yerine hepsinden muaf olup daha fazla kazanmak için uğraşacaksınız. Tasvip etmediğimiz bir durum olsa da devir işleriyle ilgilenmedik.

İşin özü yapmış olduğumuz ilk projenin amacına ulaşmamasının altında yatan etmenlerin başında bütçe sıkıntısı vardı. Bütçe yeterli miktarda olmadığı için sadece kurulum ile ilgili olarak harcama yapıldı. Maliyetleri kısmak için herşeyden tasarrufa gidildi. Bu da otomatik olarak rekabet ortamında zayıf kalmaya neden oldu.
Kimse bizim söylediklerimizi yapmak zorunda değil elbette. Herkes istediği gibi davranma lüksüne sahip. Ama eğer bir tecrübe olsun istiyorsanız ya da kaliteli bir eğitim kurumu açacağım diyorsanız o zaman durum değişiyor. Hamama giren terler hesabı yapacağınız harcamaları öncesinden hazırlamanız gerekmektedir.

Biz çalışmalarımızı hazırlarken işin her boyutunu düşünerek hareket ediyoruz. Müşterimiz için karlı olabilecek bütün avantajları sunuyoruz. Artılarını eksilerini, olurunu olmazını, hemen hemen her durumu gözetiyoruz ki başarılı bir işletme olsunlar ve yatırımlarını kazanca çevirebilsinler.

Çok profesyonel çalışıyorsunuz diyen de oldu, eleştirenler de oldu. Ama her iki tarafta öyle ya da böyle bir şekilde haklı olduğumuz noktaları gördü.

Şimdi Sorumuzun cevabına gelelim.
Anaokulu açmak için ne kadar bütçem olmalı ?

Hesabınızı yaparken yeri bile bulmamış olabilirsiniz ama en basit bir anaokulunun maliyeti size 100,000 TL ve üzerini gösterebilir. Bu durumda yapılacak en doğru hamle bütçeyi yüksek seviyelerde tutmaktır. Ön göremediğiniz bir çok konu olacaktır. Bu da nerden çıktı diyeceğiniz giderleriniz olacaktır. Bu kadar para verdik bari bunları da yapalım diyebilirsiniz. Evdeki hesap çarşıya uymaz ata sözü doğruluğunu sizde kanıtlayabilir.
O nedenle anaokulu açmak için bütçenizi oluşturabildiğiniz kadar fazla oluşturun. Bu işin açılış dışında bir de işletme boyutu var. Belirli bir süre size avantaj sağlayabilmesi için bu bütçeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Eğer villa, bina tarzında bir yer tutmayı düşünüyorsanız bu rakamları baz alabilirsiniz. Dükkan formatlı bir yer olacaksa o zaman anaokulu açmak için ayırdığınız bütçe sadece tadilatınıza gidebilir.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere sağlıklı bir plan yapmanız, açacağınız anaokulu ya da kreşin geleceğini de garanti altına almanızı sağlayacaktır.

Son olarak belirtmek isteriz ki kredi talepleriniz için bankalarla görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Biz hiç bir şekilde kredi talepleriyle ilgilenmiyoruz ve bu konuda bir kaynak oluşturan bir firma da değiliz.