Ekonomik Anaokulu ve Kreş Nasıl Olmalıdır.

Merhabalar,
Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde gelişen her türlü sorun ve soruları burada paylaşmaya özen göstermekteyiz. Bu yazımızda bir anaokulunun ekonomik olarak nasıl açılacağı üzerinde duracağız.


Hemen hemen her gün görüşmeler gerçekleştirmekteyiz. Bu görüşmelerimizde aslolan tek bir konu var oda bir anaokulu maliyeti nedir? sorusudur. Bu sorunun cevaplarını elbette verdik hem buradaki anaokulu ve kreş maliyetleri yazımızda hemde okuldanismanligi.com  ve kresacmak.com üzerinde yazdık.

Fakat yine de burada belirtelim.
Bir anaokulunun maliyeti nedir sorusu tamamen sizin oluşturduğunuz bütçenizle alakalıdır. Bir anaokulunda olması gerekenleri düşündüğümüzde donanımlarımız oyuncaklarımız, tadilat aşaması, yasal süreçler, kiralama işleri vb. bir çok konudan taviz verdiğimiz durumlarda elbette ki çok uygun bütçelerle anaokulu ya da kreş kurulabilir. Fakat kaçamayacağımız gerçeklerde vardır. Eğer bu noktalardan taviz verirsek açmış olduğunuz anaokulu veya kreşin geleceğinden şüphe duyarız. Bunun bir çok nedeni var elbette.

İlk etapta araştırmalarımız sonucunda bir yatırım yapmaya karar veriyoruz ve bu yatırım için neler yapmamız gerektiğine bakıyoruz. Fakat anaokulu veya kreş açarken dikkat etmemiz gereken nokta şu. Biz ilk defa anaokulu kuruyor olabiliriz fakat her tarafta rakiplerimizin olduğunu unutmayalım. Haliyle açacağımız anaokulunun rekabet eden bir kurum haline gelmesi için rakiplerimizden daha iyi durumda olmalıyız. Belki bu yazıyı okuyan anaokulu ya da kreş sahipleri beğenmeyebilir ama gerçek şu ki bir çok konudan taviz verilerek açılmış anaokulları veya kreşler bu gün işletmelerinin süreklilikleri konusunda endişe etmektedirler. Kimisi devredip kurtulmanın derdinde kimisi de yapacak bir şey yok deyip zararın neresinden dönersek kardır mantığı ile hareket etmekteler, kimisi de benim çapım çeperim bu gelen gelir gelmezse ne yapayım gibi düşüncelere kapılmaktadırlar. Kendilerini geliştirmek için bir çaba sarfetmemektedirler. Haliyle geride kalan büyük anaokulları diye tabir ettiğimiz anaokulları ya da kreşlerde bu tip durumlar yaşanmaz. Çünkü onların parası vardır görüşü bizde hakim olmaktadır. Evet onların ekonomik gücü yerinde olabilir ama evveliyatına bakmak gerekmektedir.
karşılaştığımız iyi okullarda ortak nokta şudur ki hepsi görselliği ön plana çıkarmışlardır. Oyun alanlarından sınıflarına kadar, mutfağından tuvaletlerine kadar her yerde ayrı bir incelik göze çarpmaktadır. Bu da başlangıç aşamasında göstermiş oldukları hassasiyeti ortaya koymaktadır. Haliyle her yıl sürekli kendilerini yenileyerek kalitelerini politikalarını çok iyi bir şekilde yönetmektedirler ve kayıt alma konusunda da problem yaşamamaktadırlar.

Şimdi gelelim ekonomik bir anaokulunu nasıl kurarız. İlk önce ekonomi sözcüğünün ne olduğuna bakalım TDK'dan aynen alıntı yapalım "Ekonomi: Bir ülkede, bölgede ya da bir bütün olarak dünyada mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım, değişim, yeniden üretim ve tüketiminin gerçekleştirildiği sistem. krş. bölgesel ekonomi, dünya ekonomisi, ulusal ekonomi" buradan anlayacağımız ekonomi kıt kaynakları yönetmek değil bilakis bir bütün olarak hizmetlerin, üretim dağıtım değişim ve yeniden üretim ve tüketiminin gerçekleştirildiği sistem olarak karşımıza çıkacağıdır. Ama toplumda yaygınlaşmış olan anlamına göre hareket edersek elimizdeki kaynakları en iyi şekilde kullanalım dersek o zaman durum farklılaşmış olacaktır.

Peki en az bütçeyle nasıl bir anaokulu kurabilirim diye soruyor olabilirsiniz şimdi buna cevap verelim.
Bir anaokulu kurmak için ilk önce bir yere ihtiyacımız var. Bu yer nasıl olmalı sorusunu sormadan önce kapasitemizin ne kadar olması gerekiyor olacaktır. Çünkü kapasiteye göre yer seçmek çok daha mantıklı olacaktır. Yine de en küçüğünden örnek verelim. 30 kapasiteli bir anaokulu için yerleşim yerimizde en az 3 sınıf olmalı bir müdür odası, bir oyun alanı ve mutfağımızında biraz geniş olması kriterlerini seçelim. Böyle bir yer bulduk. Haliyle kira bedeli gibi unsurlar karşımıza çıkacaktır. Burada en kötü şartlarda ödeyebileceğiniz maksimum tutarı düşünerek hareket edin.
Sıra geldi anaokulumuzun içini donatmaya, okulöncesi standartlar yönergesine bakarak oluşturabileceğimiz alanları görmeli bir sınıf maliyetini ve okulumuzda olması gereken bölümleri düşünerek hareket edebilmeliyiz. Unutmamamız gereken bir konu var ki o da herşeyin bir alternatifinin olduğudur. Nereden fiyat alırsanız alın hep bir alternatifiniz mutlaka olacaktır. Fakat mobilya konusuna girdiğinizde bir firmanın diğer bir firmadan farklı olduğunu unutmayın ki eşleştirmeleri ve karşılaştırmaları yaparken sorun yaşamayın. Çünkü benzer ürünler olabilir fiyat farklılıkları da olabilir. Birinin 5 TL'ye verdiğini diğeri 7 TL'ye verebilir. Burada düşünmemiz gereken fiyat değil ürünün bize sağlamış olduğu fayda olmalıdır. Çünkü iki ürün arasında mutlaka ciddi farklar olacaktır. Şekil ve benzerlikler dışındaki objelerin neler olduğunu bilemeyebiliriz. Fakat önemli olan burada kombinasyonunun nasıl olacağıdır. Anaokulumuzda nasıl bir ortamın oluşmasını istiyoruz bunu kararlaştırmalıyız ki sonrasında fayda/fiyat analizini daha rahat yapabilelim.
Sonuç olarak  her hangi firmayla çalışıyor olsanız da önemli olan dediğimiz gibi anaokulunun kombinasyonudur. İçeri giren kişilerin  yüzünde bir gülümseme yaratmak, gelen velilerin çocuklarını sizin anaokulunuza kayıt ettirebilmeleri için bu görüntü mutlaka gereklidir.  Bu durumu sağlayabildiğiniz minimum rakam sizin elinizdeki bütçeyi en iyi kullandığınız anlamına gelir.
Tüm bunların dışında elbette bir çok donanımı daha uygun fiyata bulabilmeniz söz konusudur. ahşap malzemeler kullanmak yerine plastik malzemeler seçebilirsiniz ve maliyetlerinizi daha da azaltabilirsiniz. Bu durumda oluşan kombinasyon da sizin eseriniz olacaktır. Elbette bu şekilde de size kayıt yaptırmak için gelen aileler olacaktır. Herkes nasibini alır bir şekilde.

Bu gün çevremize baktığımızda hemen hemen tüm işletmeler görüntülerini değiştirirler. Alışveriş merkezleri mağazalarına baktığımızda hepsinin en iyi hizmeti sağlamak için yarıştıklarını görürüz. Onlarda biliyorlar ki sunumu en iyi olan kazanır.

Şimdi tüm bunlar ışığında sizin en iyi sunumunuz nasıl olmalı ki tercih edilen olabilesiniz.
Buraya kadar yazdıklarımız umarız ki sizlere yarar sağlamıştır. Farklı bir bakış açısı sağlayabilmişsek ne mutlu bize. Tabi ki yukarıda yazdıklarımız sadece görsellikle ilgili çalışmalardır. Birde iç işleyiş ile ilgili olanlar vardır ki bunları daha sonraki yazılarımızda ele alacağız.

En ekonomik anaokulu size maksimum faydayı sağlayan anaokuludur.
Saygılarımızla

Okul Danışmanlığı Hizmetleri

Yorumlar