Anaokulu Açma Fikri Size Ne Kazandırır?



Kreş Açmak fikri güzel de size ne kazandıracak hiç düşündünüz mü?

Elbette ticari bir yatırım yapıyorsunuz fakat işin dinamiklerinin farkında mısınız?
Bu yazı tam size göre ...

Kreş Açmak son günlerde popüler hale geldi. Hemen hemen her yerde bir kreşe rastlayabilirsiniz. bu kadar arzın olduğu ortamda talepleri nasıl topluyorlar. Hizmet kalitelerinde bir değişme var mı?
Sadece kreş açayım yeter diyenlerden misiniz? O zaman bir kez daha düşünün.

Peki kreş açma fikri sizlere ne kazandırmalı hiç düşündünüz mü?

Bir anaokulundan beklentileriniz olmadan yapacağınız çalışmanın çok fayda sağlayacağını düşünemiyoruz. Durum başlangıç için çok cazip olsa da uzun vadede sonuç istediğiniz gibi olmayabilir. Çalışmalarınızı bu minvalde gerçekleştirirseniz daha gerçekçi olursunuz ve hata şansını azaltmış olursunuz. Güzel bir söz var ya "Varacağı limanı bilmeyen bir yelkenci için hiç bir rüzgar elverişli değildir"  içeriğimizi daha iyi özetliyor.
Şimdi gelin bu rüzgarı doğru kullanmak için bir kaç detay inceleyelim.

Ön Danışmanlık aşamasında çalıştığımız bir müşterimize bölge ile ilgili olarak detaylar verdik. Yapılacak çalışmaların neler olacağını hangi şartlarda kazanç sağlayacaklarını belirttik. Danışmanlık aşamamız bu noktada sonlandı ve kurucu kendi bildiği gibi ilerleyeceğini kaydetti. Saygı duyuyoruz.
Kreş kurulumlarında birinci öncelik her zaman maliyetlerdir. Bizim için ise öncelik kazanç sağlayan ve rekabeti yüksek kreş ve anaokulları oluşturmaktır. Sağlam referanslar oluşturmak birincil amacımız.
Aradan 1 yıl geçti ve yaz dönemi bir telefon aldık. Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bir müşterimiz kreşi devretmek istediğini ve bizimle çalışmak istediğini beyan etti. Yer incelemesi yapmaya gittiğimizde 1 yıl önce görüşmelerini yaptığımız ve detaylarını verdiğimiz yeri gördük. Karşımızda. Ama işin tuhafı bizim görüştüğümüz müşterimiz karşımızda yoktu. Başka biri vardı. Biraz sohbetten sonra görüştüğümüz kişinin ortağının eşi olduğunu öğrendik. Kısa bir geçmişini dinlediğimizde çok şaşırtıcı bilgiler vardı karşımızda. Müşterimiz aynen şöyle diyordu;

"Biz arkadaşımıza çok güveniyorduk. Başlangıçta o ne derse onu yaptık. Toplamda 300,000 ₺ civarında para harcadık. Kayıt dönemi bittiğinde elimizde sadece 15 çocuk vardı. Bize hep güzel olacağını söylüyordu. Fakat ortada güzel olan hiç bir şey yoktu. Ay sonu geldiğinde ödemelerde zorlanmaya başladık. Ek kaynaklar üretip buraya yatırdık. Hep bir sonraki ay daha güzel olacak kayıt artacak diye beklerken sayı hiç artmadı. Mart ayından sonra ise elimizdeki öğrencileri de kaybetmeye başladığımızı gördük. Duruma müdahele etmek istiyorduk ama ne yapacağımızı bilemiyorduk. Sanıırm yanlış yeri seçmiştik kreş açmak için. "
Yerinde incelemelerimiz sonucunda, içeride ki ortamın ideal bir eğitim ortamı olmadığını kanıtlarıyla gösterdik. İki seçenek sunduk. Kalın ve yeni döneme girin tüm konularda destek verelim ve sayıyı maksimuma yakın tutalım. Bu arada kapasite 60. Lakin bunu yapabilmek için içeride dokunuşlara ihtiyaç var ve eğitim programınızı revize edelim. Nitelikli personel oluşturalım.  Diğer bir seçenek te kaldığı yerden devredin.
Lakin her iki seçenek te değerlendirilemedi. Sebep mi? hatalardan ders çıkarmamak ve bildiğini iddia etmek. Bir yıl önce görüştüğümüz arkadaş duruma soğuk bakıp elindeki avantajı kaybetti. Kurum kapatıldı.
Bu örnek gibi bir çok örnek var. Anaokulu açma fikri öncelikle sürdürülebilir olmalıdır. Sürdürülebilirliğin en temel ihtiyacı ise kuşkusuz kazanmaktır. O halde anaokulu ya da kreş açmak için önce ne kazanacağınızı minimum ve maksimum da ortaya çıkarmak gerekecektir. Doğru bir yatırım olabilmesi için bu çalışmaları en başında yapacaksınız ki sürprizlerle karşılaşmayın.

Anaokulu ya da kreş açarken aşağıdaki soruları mutlaka sorun kendinize, yapacağınız yatırım eğer sizin için değerliyse...
Yapacağınız anaokulunun size getirisi ne olacak?
Ne zaman para kazanmaya başlayacaksınız?
Anaokulunda bir öğrenci için ne kadar ücret alacaksınız ?
Yatırımınızı ne zaman geri kazanabileceksiniz?
Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Bu ve bunun gibi bir çok soru var cevaplanması gereken. Yazımızdan bir parça açıklama yaptık.
Yazımızın devamını okumak için linke tıklayabilirsiniz.
Anaokulu açma fikri size ne kazandırmalı?