Kimler Anaokulu Açabilir ?

Yoğun bir aranın ardından yoğun gelen sorulardan bir tanesini daha cevaplayacağız. Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki her ne kadar anaokulu açmak isteseniz de sistemi ve ticareti bilmenizde yarar var.



Genel olarak sorulan soruların başında gelen konu ben anaokulu açabilir miyim?
Aslında cevap basit. Evet hemen hemen herkes anaokulu açabilir. Burada tek kriter herhangi bir suçtan ceza almamış olmanız. Bu şartlarda herkes anaokulu açabilir.

Peki bu soru neden soruluyor?
İşin ticari boyutu var. Aslında bu sorunun altında yatan unsur "ben müdür olabilir miyim? " düşüncesidir. Peki neden müdür olabilir miyim diye bir soru geliyor. Çünkü müdür olduğunuz takdirde müdür için ayırdığınız bütçe sizde kalacak ve bu da işletme giderleri açısından önemli bir noktayı ortaya koyar.

Yönetmeliklerde açık bir şekilde belirli olmasına rağmen bu soruların sorulması sektöre ne kadar yabancı olduğumuzun bir göstergesidir. Çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Fakat en net cevabı milli eğitim müdürlüklerinden ve aile sosyal politikalar bakanlığından alabilirsiniz. Yani ben şu bölümü bitirdim müdür olabilir miyim sorusunun en net cevabı bahsetmiş olduğumuz kurumlar verebilir.

Çalışmalarımızın hiç birinde garanti bir söylem içinde olmadık, biliyoruz ki biz ne dersek diyelim onay makamı biz değiliz. Onayı verecek kurum, kendi standartlarını belirlemiştir. Bize kalan kurumların  istedikleri standartları oluşturmak ve kurumu açılışa hazır hale getirmektir.

Şimdi burada çok önemli bir detayı vereceğiz. Çalıştığımız tüm anaokulu açacak müşterilerimize önerimiz müdürlüğü siz yapmayın. Bu ayrı bir alandır. Eğitim ve organizasyon işidir. Hem işletme ile ilgilenip hem de müdürlük yapmak sizi fazlasıyla yoracaktır. Personel işleri, yazışmalarınız, velilerle görüşme gibi bir çok konu sizin bünyenizde olduğu takdirde işinizi geliştirmek için gereken zamanı bulamayacaksınız.

Yine belirtelim  ki ben anaokulumun başına bir müdür koyarım o her işi halleder. Bu da yanlış bir düşüncedir. Çünkü müdürün iş geçmişinin ne olduğunu bilemezsiniz, size yarar getireceğini düşünürken çok ciddi imaj kayıpları yaşayabilirsiniz. Yatırımınızın heba olmasını istemiyorsanız işin kontrolünü kaybetmeden hareket etmenizde yarar vardır. Bunun bir çok örneğini görüyoruz. Var olan anaokulu  ve kreşlerin nasıl yönetildiklerini, personelin kendi içinde nasıl gruplaştığını, kurum ile herhangi bir ters durum oluşması halinde neler yapabileceklerinin bir çok örneği mevcuttur.

Bir anaokulu projeniz var ise önce sistemin nasıl yürüyeceğini planlamanızda fayda var. İşletme standartlarınızı ortaya koyun ve uygulanması için öncülük edin. Sisteminizi baştan iyi planlarsanız yapacağınız her çalışmanın karşılığını da fazlasıyla alacaksınızdır.