Anaokulu ve Kreş Açıyorum Diyenler için Öneriler -1-

Anaokulu ve Kreş Açıyorum Diyenler için Öneriler

Yapmış olduğumuz görüşmeler ve kuruluşuna katkı sağladığımız bir çok anaokulu ve kreşlerden aldığımız geri dönüşler bizim için gurur kaynağı olmaktadır. Yaptığımız işlerin başarılı sonuçlarını görmek bizi son derece memnun etmekte ve doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. 

Bu günkü yazımızda en çok yapılan hatalardan biri olan küçük bir anaokulu işletmesi fikrinin avantajları ve dezavantajları üzerinde duracağız. 

Anaokulu ve kreş kurmak isteyen bir çok kimse ile yapmış olduğumuz ön görüşmeler neticesinde aynı tablo karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisi maliyetler diğeri de kapasite. Bu yazımızda maliyetleri ele almayacağız ama kapasite unsurunu ele almamızda yarar olacağı kanaatindeyiz. 

Örnek bir soru cevap yöntemiyle konuyu özetleyeceğiz. 

- Ben bir kreş açmak istiyorum. Ne yapmam Lazım?
Cevap : Öncelikle bir kreş ya da anaokulu açmak noktasından ziyade beklentilerimizin  neler olacağını belirlememiz gerekiyor. Sizin bu işten beklentiniz nedir?
- Hiç düşünmedim.
 
Burada da görebileceğimiz gibi eğer bu yazıyı okuyor ve sizde yeni bir anaokulu ya da kreş açmak istiyorsanız ilk sormanız gereken sorulardan bir tanesi bu. Bizim Okul Danışmanlığı Olarak amacımız kaliteli eğitim kurumlarının oluşturulmasına ve burada yetiştirilecek olan çocukların kaliteli eğitim almalarını sağlamaktan başka bir şey değildir. Haliyle açılacak olan anaokulu ya da kreşin bir işletme olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Biz bu konuya sizlerden daha çok özen göstermekteyiz. 

Bir diğer örnek ise durumu çok daha ciddi boyutlarda ele almamız gerektiğini gözler önüne sermektedir. 

- Ben küçük bir anaokulu açmak istiyorum. Ne yapmam lazım?
Cevap : Küçük bir anaokulu ya da kreş açmayın. Çevrenizde bulunan anaokulu ya da kreşlerden daha iyi bir çalışma gerçekleştiremeyecekseniz bu iş sizin için ızdırap olur. Bir süre sonra bunalıp anaokulunuzu ya kreşinizi devretmek zorunda kalacaksınız. Ya da en kötü ihtimal yaptığınız bütün yatırımı hiçe sayıp kapatıp gideceksiniz. 


Burada bahsetmek istediğimiz en önemli husus ise küçük bir anaokulu ya da kreşin neden küçük olduğudur. Belki çok iyi niyetlerle yola çıkılıyor ama işin maddi boyutu düşünüldüğünde küçük bir kreşin daha az maliyetli olacağı yönde olan inançlar bulunmaktadır. Belki ilk etapta cazip gibi görünüyor ama işletme maliyetlerini hiç hesaplamadığımız da gün yüzüne çıkmaktadır. 
Oysa 30 kapasiteli bir anaokulu ya da kreş açmak için gerekli olan bütçe ile 50 ve üzeri kapasitelerle kıyaslandığında arada çok fazla bir fark yoktur. kapasiteyi belirleyen husus sınıf sayısı olacaktır. Belki iki sınıf fazla yapacaksınız bu da duruma göre belki 7-10 bin tl arasında bir rakam demektir. Buranın detayına girmeyeceğiz. 

Yine bu isteğin diğer boyutuna baktığımızda işin sadece anaokulu ya kreş açmak olmadığının farkedilmesi gerekmektedir. Küçük bir kreşin gideri fazla olmayacaktır yanılgısı işletme faaliyete geçtikten sonraki giderlerle karşılaştırıldığında istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Bu işe gelir tarafından baktığımızı gösterir. Belki bir büfe açmış olsak küçük bir büfe ile marketler zincirine giden bir başarı hikayesi yazabilirsiniz. Fakat bu anaokulu ya kreş için geçerli bir sistem değildir. Ama imkansız da değildir. ( Burada açık bir kapı bulunmaktadır fakat uygulama farklı olacaktır) 
Eğer hala küçük bir anaokulu ya da kreş açma düşünceniz varsa aylık mutfak giderinizin ne kadar olacağı konusunda bir hesap yapmanızı öneririz. Bununla ilgili şahit olduğumuz istenmeyen bir çok durum söz konusudur. 

Yine bu konunun devamı olan bir diyalog

- İşletme maliyetimiz ne kadar olabilir?
Cevap: Bu konu anaokulunun bulunduğu lokasyona,  kalite politikanıza ve hizmet politikalarınıza göre değişecek bir durumdur. Ama basit bir hesaplama yapabilirsiniz. Kira, personel, diğer giderleri hesaplayarak maliyetinizi çıkarabilirsiniz.
Burada hala ikna olmamış bir çok kişi ile karşı karşıyayız. Ama bu konu hem anaokulu açacakları hemde velileri yakından ilgilendirmektedir. Çünkü yapacağınız her tasarruf sizin için kar anaokuluna kayıt yaptıracaklar için zarar olacaktır. Bundan da en çok çocuk etkilenecektir. 

Anaokulu ve Kreş açıyorum diyenler için önerileri devam edecek.

Yusuf YILMAZ
Okul Danışmanlığı Hizmetleri 
www.okuldanismanligi.com