En Avantajlı Anaokulu Kurulumu

Anaokulu ya da kreş açarken en çok dikkat ettiğimiz hususların başında anaokulu maliyetleri gelmektedir. Yeni bir yatırıma başlarken bu iş için ne kadar bir bütçe ayırmamız gerekecek diye detaylı araştırmalar yaparız. Henüz ortaya çıkan bir şey olmasa da alt ve üst limitlerimizi belirleyebiliriz. Ya da elimizdeki bütçe ile nasıl bir anaokulu kuracağız diye araştırmalarımıza devam ederiz.



Yeni bir anaokulu ya da kreş açmak için girişimlere başladığınızda öncelikli olarak açtıktan sonra kazanç durumu nasıl olacak konusunda çalışmalar yaparız. Öğrenciyi nasıl bulacağız ve gelirimizle giderimiz arasındaki denge nasıl olacak merak ederiz. Tabi bu merak çerçevesi bizi bir marka ismi altında iş yapmaya yöneltecektir. Hali hazırda olan bir çok kreş ve anaokulu bulunması nedeniyle bizim açacağımız anaokulu veya kreş farklı olmalıdır. Farklılık biraz göreceli de olsa iki unsur göz önüne alınmalıdır. Bu haliyle birincisi, anaokulu ya da kreşin fiziksel özellikleri diğeri ise hizmet farklılıklarıdır.
Günümüzde bir çok kreş ve anaokulu hemen hemen aynı uygulamalara sahiptir. Bunun dışında farklılık biraz zor gibi görünse de biraz önce bahsetmiş olduğumuz fiziksel özellikler tamamen bizim duruşumuzu yansıtacaktır. Neden? İlk defa sizinle görüşmeye gelen bir veli anaokulunun içini gezdiğinde sizin için avantaj oluşturabilecek bir çok objeyi yakından görme şansına sahip olacaktır. Bu arada ufak bir tüyo  " yeni kurulan anaokulu ve kreşlerde her şey nizami olduğu için bu algıyı oluşturmak daha kolay olacaktır." Bu açıdan bir farklılık şimdiden var diyebiliriz. Burada yine belirtmek isterim ki tecrübelerimiz neticesinde gidip gördüğümüz açtığımız farklı işlemler için bulunduğumuz anaokulu ve kreşlerin bir çoğunda ortamın gereksiz yere dağınık olması ( buradaki dağınıklık sınıf içi düzenden kaynaklı), yerleşimin amacına uygun olarak kullanılmaması gibi durumlar ciddi anlamda kaliteyi düşüren unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Haliyle bu tarz anaokulu ve kreşlerin ciddi sorunu yeni kayıt alamıyoruz olmaktadır. Hemen belirtelim ki bu bir eğitim sistemi olabilir. Oyuncaklar ya da eğitim araçları dağınık olabilir lakin bu algıyı dağıtacak şekilde olmamalıdır. Bir çok anaokulu ve kreş sahibi bu konuya biz çocuğun serbest hareket etmesini kolaylaştırıyoruz diye savunmaktadırlar. Kendince haklı oldukları yön vardır Fakat bu çocuğun düzenli bir şekilde eğitilmesinin önüne geçecektir.

Şimdi anaokulu bayilik almak ile ilgili olarak devam edelim. Bir isme sahip olmak o ismin eğitim modelini uygulamak isteriz. Bazen bu markalar ciddi bir avantaj sağlayabilir. İnsanların yeni şeyler aradıklarını düşündüğümüzde franchise almak avantajlı gibi durmaktadır. Bu bir işletme stratejisidir. Eğer iyi bir eğitim sistemi tasarlamış iseniz o zaman franchise almanıza da gerek yoktur. Yatırımınızı çok güçlü argümanlarla desteklediğiniz de, projenize inandığınızda ve farklılıklarınızı iyi yansıtabilecekseniz bu doğru bir karar olacaktır. Ama bu konularda eksiklerim var bir gücün benim yanımda olmasını istiyorum diyorsanız o zaman bir isim ya da marka desteği almak avantajlı olacaktır.

Biz çalışmalarımızın tamamında fayda değer analizine göre hareket ederiz. Bunu yaparken karşımızdaki insanın yapacağı yatırımı en etkin şekliyle kullanabilmesine olanak tanırız. Projelendirme aşamasında da bu şekilde, diğer işlemlerin yapılması aşamasında da böyledir. En baştan başlayarak ne istiyorum sorusuna net olarak cevaplar verebiliriz.

Bu açıdan baktığımızda Anaokulu Franchise almak avantajlı olacaktır. Tabi bunun için bir bedel ödemek gerekecektir.

Diğer bir nokta ise anaokulu açacak kişilerin belki de en çok aradıkları anaokulu devlet teşvikleri, anaokulları için hibeler, kreş devlet destekleri gibi konular içerisinde yer alan teşvik sistemidir. Önceki yazılarımızda anaokulu ve kreşlerde devlet destekleri konusuna değindik. Lakin buradaki en önemli unsur başta söylediğimiz gibi ne istiyorum sorusudur. Eğer büyük çapta bir anaokulu ve kreş düşünüyorsanız o zaman sizin için bulunmaz bir fırsat diyebilirim.
Neden ?

Eğer 1. ve 2. bölge de bulunuyorsak 1,000,000 TL'lik bir yatırım yapma zorunluluğumuz bulunmaktadır. 3 ve üzeri bölgeler için bu rakam yalnızca 500,000 TL'dir. Bu konuyla ilgili olarak yapılmış haberler bulunmakta fakat şuan için geçerli olan tek sistem devlet teşviği sistemidir. Bu bağlamda geri dönüşümü bana ne olacak hesabını yaparsak ortalama olarak cevap vermiş olalım.

1. Bölgede bir anaokulu açacağız diye varsayalım. Toplam Yapacağımız Yatırım Miktarı 1,000,000 TL olacaktır. Şimdi adım adım avantajlarımız nedir bakalım.

Bir arsamız var ve bunu değerlendirmek istiyoruz. Arsamızın değeri yaklaşık 300,000 TL
Hadi bu arsamız 500 Metrekare olsun. Biraz küçük ama örnek olması açısından değerlendirelim.  Bu arsayı eğitim alanı olarak değerlendirip %40 imar izniyle ve 3 kat olarak yapalım. Tahmini maliyet 400,000- 500,000 TL  civarında olacaktır. Bunun üzerinde olma olasılığı da yüksek görünmektedir.Böyle bir binada öğrenci kontenjanımız ne olur söyleyelim en az 100 Öğrenci Kontenjanına sahip oluruz.

Binamız bittikten sonra iç dekorasyonu ve teçhizatlar ve demirbaşlar için harcayacağımız rakam 300,000 TL olsun. Bu rakama çıkar mı diye düşünebilirsiniz. Sıfırdan yaptığınız işleri düşünürsek çok rahat bir şekilde bu rakamlara ulaşabilirsiniz.

Evet şimdi 1,000,000 TL'lik yatırımı yapmış olduk. Bunun bize avantajı ne olacak buna bakalım.
Öncelikle detaylı olarak yapmayacağız detaylı örnek için anaokulu devlet destekleri sayfamızdan bakabilirsiniz.
1. Bölge için geri dönüşüm yaklaşık olarak %50 ile % 60 arasında olacaktır. Bu rakam güncel olarak 2015 rakamlarıdır diyebilirim. burada çalışan personel sayısı vs baz alındığında karşımıza bu yüzdeler çıkacaktır. 6 yıl boyunca faydalanabileceğimiz bu yatırım ile büyük bir avantaj sağlamış olduk. Maliyeti yarı fiyatına getirdik. Belki hemen cebimize giren birşey yok fakat geleceği düşünerek hareket edersek o zaman ciddi bir avantajın bizi beklediğini söyleyebiliriz. Tabi bu sistemin içerisinde yer alan faiz desteğini düşünürsek onu da kullandık diyelim toplam yatırım miktarı üzerinden bakarsak 700,000 TL kredi avantajımız olacaktır. Bu rakamın faizinin 5 puanlık kısmı devlet tarafından size geri dönecektir. 2 yıl faiz ödemesi 5 yıl ana para ödemesi şeklinde kredi kullandık diyelim.
Kredi kullanmanın tek şartı teminat göstermektir. Ne kadar fazla teminat o kadar fazla kredi demektir. Ama ne olursa olsun topla yatırım miktarının %70 ine kredi kullanabileceğimizi unutmamak gerekiyor.

Toplamına bakacak olursak elimizde çok fazla bir nakit olmadan bu sistemi uyguladığımızda belki de çok cüzi rakamlar kullanarak avantajlı bir anaokulu yada kreş  kurabiliriz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdik genel anlamda ne fayda var.
Bir marka desteğini arkamıza aldık ve açılıştan sonraki işlemler için avantaj sağladık. Tek yapmamız gereken anaokulumuzun doğru tanıtımını yapmak.
Anaokulu veya kreş için devlet desteğini aldık.
Kredilendirme işlemlerimizi yaptık
Elimizdeki bütçeyi çok zorlamadan büyük bir anaokuluna sahip olduk.

Bundan sonraki aşamalar tamamen personel seçimi olup hizmetlerinizi en iyi şekilde ortaya koymak olacaktır.
Bizim size önerimiz IPC ( International Preschool Curriculum ) Franchise ( Avantajları için Anaokulları Franchise sayfamıza bakabilirsiniz. ) Anaokulu devlet destekleri ile mükemmel şartlarda bir anaokuluna sahip olabilirsiniz.

Tüm soru ve sorunlarınız için bizi arayabilirsiniz.
Yusuf YILMAZ
Okul Danışmanlığı Hizmetleri