Anaokulu ve Kreşlerde Devlet Destekleri

Bir çoğumuz anaokulu ve kreş açarken bir destek programı ararız. İlk başta bakacağımız konu devletin anaokulu ve kreşlere vermiş olduğu hibe ve kredilerdir. Tabi bu noktada hibe ve desteklerin olmadığını gördüğümüzde bir hayal kırıklığı yaşayabiliriz.

Hibe ve destekler yatırımcıya kolaylık sağlayan unsurlardır. Normal şartlarda devlet büyük ölçekli yatırımları destekler ve hibe programları uygular. Bu hibe programlarının çoğu kalkınma ajansları tarafından gerçekleştirilir. Lakin okul öncesi eğitim hizmetlerini kapsayan tek devlet desteği şuan için yatırım teşvik sistemidir.



Bu sisteme girmek ve desteklerden faydalanmak isteyenler için açıklayalım. Öncelikle bulunduğunuz ilin hangi bölgede olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bununla ilgili olarak daha önce bir yazımızı paylaşmıştık. Dilerseniz buradan kontrol edebilirsiniz. Yada Okul Danışmanlığı Anaokulu ve kreşlerde Devlet Destekleri Sayfamıza bakabilirsiniz.

Bulunduğumuz ilin hangi bölgede olduğunu gördükten sonra toplam yapacağımız yatırımın en az ne kadar olması gerektiği konusunu  düşüneceğiz. 1. ve 2. Bölge iseniz en az 1,000,000 TL yatırım Yapmanız gerekecektir. 3 ve üzeri bölgedeyseniz o zaman biraz daha şanslısınız. Yapacağınız yatırım en az 500,000 TL olacaktır.

Bu rakamlara nasıl ulaşabileceğimiz konusunda bilgilendirici yazımızı daha önce yazmıştık buradan ulaşabilirsiniz.  Biz yine de tekrar olsun diye buradan belirtelim.
Diyelim ki 1. Bölgede bir anaokulu açacağız. İlk olarak bir yer bulmamız gerekecektir. Dilerseniz arsa tahsisinden faydalanabilirsiniz dilerseniz kendi arsanızı alıp üzerine binayı kurarsınız. herhalükarda bir bina yapacağınız garanti. yalnız arsa tahsisi avantajından yararlandığınızda 49 yıllığına kiralamış olacaksınız o nedenle kendi yerinizi almanız daha sağlıklı olacaktır.
Bu iş için ihtiyacınız olabilecek arsa en az 1 dönüm olmalıdır. Yapacağınız yatırımı düşününce ve belediyelerin imar izinlerinin % 5o lerin altında olduğunu düşünürsek bu mantıklı bir ölçü olacaktır. Bu iş için yapacağınız kapasitenizin de yerin büyüklüğü ile doğru orantılı olacağını ve gelirinizin de bu duruma göre şekilleneceğini unutmamak gerekmektedir.
Arsa için minimum ödeyeceğiniz tutar yaklaşık 300, 000 TL, yapacağınız bina harcamaları için de 400,000 TL gibi bir rakamı düşünürsek geriya kalan 300,000 TL'lik tutarın içeride kullanacağınız tüm makine ve teçhizat olacağını ve bu rakama da kolay bir şekilde ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.

İşte en basit şekliyle 1,000,000 TL rakamına ulaşma yöntemi.

Yukarıda yapmış olduğumuz hesap yerleşim yerine göre değişkenlik gösterecektir. Bazen yapacağınız yatırım daha fazla bile olabilir. haliyle alacağınız devlet desteği de o oranda artacaktır. 1. bölge için %50 nin üzerinde bir rakamın size geri dönmesi mümkün görünmektedir. 6 bölgede ise bu tutarda bir yatırım %200 lerden daha fazla bir dönüşümü de sağlayabilir.

Anaokulu ve kreşlerde devlet desteğinden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için anaokulu ve kreşlerde devlet desteği sayfamıza gidebilirsiniz. Yapacağınız yatırımın size nasıl geri döneceğini hesaplayabilirsiniz.