Yatırım Teşvik Kapsamında Anaokulu Açmak

Anaokulu ve Kreşlerde Devlet Desteği 2015

Anaokulu ve kreş açarken devletin kreşlere verdiği hibe, kreş açarken devlet desteği gibi hususları ararız.  Bu durumda ilk aklımıza gelen KOSGEB olacaktır. Çünkü herkes bilir ki KOSGEB girişimcilere yönelik hibe programlarının yapıldığı yerdir. Fakat KOSGEB eğitim alanı ile ilgili olarak bir destek ya da bir hibe vermemektedir.


Peki kreş ya da anaokulumuzu devletin desteği ile nasıl açabiliriz. Bunun da kolay yolu olduğunu söylemek biraz zor ama eğer anaokulu yada kreş için iyi bir projeniz varsa ve bütçe konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız o zaman işler biraz daha kolaylaşmaktadır. Çünkü 1 ve 2 bölgelerde yatırım miktarının en az 1,000,000 TL , 3,4,5,6 bölgelerde ise bu rakam 500,000 TL olmak zorundadır. Bu rakamlara ulaşmak için arsa alıp binayı tamamlayabilirsiniz, iç dizayn çalışmaları için yapacağınız tutarlar ile yatırım miktarını kolayca tamamlayabilirsiniz.

Eğitim yatırımlarında teşvik almadan önce bilinmelidir ki devlet hiç bir şekilde size bir ücret ödemesi gerçekleştirmeyecektir. Yukarıda belirttiğimiz rakamlara ulaşabilmeyi taahhüt ettiğiniz takdirde, devlete ödeyeceğiniz vergi, Sgk ödemeleri gibi hususlarda indirim alacaksınız. Bölgeye bağlı olarak yapılacak olan yatırımın süresi de değişeceğinden 1 bölgedeki devlet desteği ile 6 bölgedeki destek arasında ciddi farklar olacaktır. 1. bölgede 5 yıl iken 6 bölgede 10 yıl boyunca desteklerden faydalanabileceksiniz. Bu konuda kendi bölgeniz için kaç yıllık bir destek verilecek öğrenmek isterseniz yine bizi arayabilirsiniz.

Yukarıdaki hususları tamamladıktan sonra Yatırım Teşvik Kapsamında Anaokulu Nasıl Açılır buna bakalım.

İlk yapmamız gereken anaokulu açmak istediğimiz yerin belirlenmesi olacaktır. Bir arsanız olabilir ve bu arsa üzerine bina yapmak isteyebilirsiniz, bir binanız var onu ortaya koyarak destekten yararlanmak istiyorsunuz. Ya da hiç birşeyiniz yok ama projeniz var. Öncelikle yer konusunu çözmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. Yerimizi belirledikten sonra yapacağımız çalışma yatırım teşvik belgesi almak olacak. Şirket kurmamız gerekecek, şirket evrakları ile birlikte bu yer için kullanacağımız makine ve teçhizatlarının bulunduğu bir liste hazırlamamız gerekecek.
Burada dikkat edeceğimiz husus anaokulu içinde kullanılacak tüm ekipmanı belirtmek gerekecektir. İnşaat yapılacaksa bu inşaat giderlerinin de yer aldığı tüm listeyi hazırlamamız gerekecektir.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra tamamen prosedür işlemleri başlayacak ve yaklaşık 1-1,5 ay sonra yatırım teşvik belgenize sahip olacaksınız. Bu belge ile kredi kullanabilirsiniz. Önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi anlaşmalı bankalar aracılığı ile 2 yıl ödemesiz 5 yıl geri ödemeli kredinizi alabilirsiniz tabi bu koşul için gerekli teminatı gösterdiğimiz takdirde.

Yatırım teşvik belgesi ile ilgili olarak tüm çalışmalarımız bitti ve ardından anaokulu için gerekli kurulum işlemlerini tamamlamaya başlayabiliriz. Personel seçimleri, kurumsal kimlik çalışmaları, anaokulu için gerekli malzemelerin temini gibi hususları tamamladıktan sonra yatırım teşvik işlemiminizin son aşamasına gelmiş olduk.

Teşvik uzmanlarınca yapılacak olan ekspertiz raporunda bizim taahhüt ettiğimiz rakama ulaşılıp ulaşılmadığı tespit edilecek ulaşılmışsa gerekli yazışmalar yapılacak ve devletin sizin bölgeniz için ön gördüğü tüm desteklerden faydalanabileceksiniz.

Yatırım teşvik kapsamında bir anaokulu açmak için ne kadar süreye ihtiyacım var diyenler için de söyleyelim yaklaşık 5 ay gibi bir süreç bizi bekliyor diyebiliriz. 5 ay süre herşeyin yolunda gittiği durumlar için geçerlidir. Bu süre daha da uzun olabilir ama uzun ya da kısa olması tamamen size bağlı olarak değişmektedir.
Yatırım teşvik kapsamında anaokulu açtığımızda ne kadar bir bütçe ortaya koymamız gerekmektedir ?
1.ve 2. bölge için en az 1,000,000 TL 3,4,5,6, bölgeler için en az 500,000 TL yatırım yapma zorunluluğunuz bulunduğundan yapacağınız yatırımın toplam tutarı belirttiğimiz rakamların üzerinde olacaktır.

Yatırım teşvik kapsamında anaokulu açmanın size çok büyük avantajları olacaktır. Bölgenizdeki en büyük anaokulu olma olasılığınız çok yüksek olacaktır.
Detaylar için Web Sitemizin Anaokulu ve Kreşlerde Yatırım Teşvik Sayfasına Gidebilirsiniz.

Yusuf YILMAZ
Okul Danışmanlığı Hizmetleri