Anaokulu Açarken Nereden Başlamamız Gerekir.

Anaokulu açmak, çocukları seven herkesin rüyası haline gelmiştir. Elbette bu kadar keyifli bir işi sevmeden yapmak mümkün değildir.

Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yoğunluğun istediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi anaokulu açarken nereden başlamalıyım. Şimdi bu sorunun cevabını verelim.


Öncelikle bir fikir olarak ortaya çıkan kreş ya da anaokulu açmak için bir hedefimizin olması gerekmektedir. Hedeften kastımız tamamen sizinle alakalı olarak, açmak istediğiniz anaokulu ya da kreşin nasıl bir yerde açılması gerekliliğidir. Çalışmaya başlarken aklımızda bir bütçe oluşturmamız gerekmektedir. Bu bütçeyi nasıl oluşturabiliriz konusuna daha sonra değineceğiz.

Hedeflediğimiz bölgede anaokulu için uygun olduğunu düşündüğümüz bir yer var ve hemen girişimlere başladık. Fiyat konusunda da aklımıza yattıktan sonra hemen yeri tutma eğiliminde oluyoruz. Burada size acele etmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Bu yer apartman dairesi, dükkan, ya da bina olabilir. Belki anaokulu için de çok iyi görünüyor olabilir fakat anaokulu için uygun standartlara uymuyorsa ne kadar istersek isteyelim o alanı anaokulu ya da kreşe çevirme şansımız yok. Peki ne yapacağız.

Yeri gördük ve beğendik, ilk yapacağımız çalışma odalarının metrekare olarak ölçülerine bakmak, koridor genişliğini ölçmek, merdivenlerin genişliğine bakmak ve ardından çok katlı mı yoksa düz bir zemin mi bunu net olarak bilmek gerekir. Eğer katlı bir yapı ise villa, dublex tarzı burada gerekli koşullar sağlanmış mı kontrol etmeliyiz. Buradaki en büyük sıkıntı asansör zorunluluğu olacak. Eğer katlı bir yer tutuyorsanız o zaman asansörü var mı kontrol etmeniz gerekecek. Eğer yok ise ya asansör için bütün masrafı siz üstleneceksiniz ya da başka bir yer bakacaksınız.

Yeni değişen standartlar yönergesini inceleyerek yerleşim yerinin anaokulu için uygun olup olmadığını tespit edebilirsiniz.  Eğer bu yeri kreş olarak açmak istiyorsanız o zaman daha şanslısınız çünkü Aile ve sosyal politikalar bakanlığına yapacağınız küçük bir başvuru ile sorunu çözebilirsiniz. Sosyal hizmet uzmanları gelip yeri kontrol edecekler ve size ön onay verecekler. Sonrasında onların yönergesine göre gerekli işlemleri başlatıp kreşinizi açabileceksiniz.

Anaokulu açarken ilk başlamanız gerekenin yerleşim yerinin bulunması ve standartlara uygunluğunun kontrol edilmesini sağladınız. Bundan sonraki tüm çalışmalar gerekli iç donanım ve tadilat için gerekli olan koşulları yerine getirmeniz üzerine olacaktır.

Yorumlar