Anaokulu ve Kreşin Önemi

Merhabalar,
Bu günkü yazımızda okul öncesi dönemin özelliklerine değineceğiz. Neden bunu yapıyoruz çünkü bilinçli eğitim yuvalarının oluşmasına biraz olsun katkımız olsun istiyoruz.
Hepimizin bildiği gibi anaokulları çocuklarımızın hayata hazırlanış aşamasında önemli bir yere sahiptir. Bir çoğumuzun, hayat şartlarıyla mücadele ederken çocuğumuzla yeteri kadar ilgilenemiyoruz.
Eğitimine gerekli zamanı ayıramıyoruz ki bu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. İşler güçler koşuşturma derken geriye kalan zaman işten dönüş ve bir sonraki güne hazırlıktan ibaret olmuş durumda.
Çocuğumuzun iyi bir eğitim alması için tercih edeceğimiz ilk nokta hem gündüz onun gelişimi için bir artı değer oluşturmak hem de gündüz çalışma neticesiyle de çocuğumuza bakacak birilerinin olması. Tabi bu durumda çocuğumuza eğitim verecek olanların bu eğitimi almış olmaları da önemli bir unsurdur.
Öyle ya da böyle çocuğumuzu bir anaokuluna verme kararı aldığımızda ilk olarak okulun fiziksel yapısını değerlendiririz, sonrasında ise anaokulunun aylık fiyatına bakarız. Bütçemize uygun gelmişse anaokuluna kayıt işlemini de yaptırmış oluruz.

Burada hem okul öncesi eğitim kurumlarını, hem de aileleri ilgilendiren önemli konu ise çocuğun eğitimini ve gelişimini nasıl destekledikleridir. Karşılaştığımız bir çok anaokulunda ailelerin mecburiyetten dolayı çocuklarını verdiklerine şahit olduğumuz olmuştur. Bu anlamda okulun eğitim kalitesinin ne durumda olduğunu anlamak çok güç. Çünkü her konuda zorunluluk hakim olmaktadır. Eğitim kurumunun elbette uyguladığı bir müfredatı bulunmaktadır ama bu müfredatı uygularken çocuğumuzun gelişimi için ekstra olarak neler yaptığını bilmek de son derece önemlidir.
Okul öncesi önemlidir, çünkü okul öncesi dönemde çocuklar hayatta mücadele edebilmek için ön çalışmaları daha doğrusu denemeler yaparlar. Drama dersleriyle hayatı yaşayarak öğrenirler. Her zaman kazanamayacaklarını, kazanamadıklarında karşılaşacakları durumları, kendini gerçekleştirmenin ne demek olduğunu, kendini gerçekleştirirken karşısındakileri incitmemesi gerektiğini öğrenir. Aynı zamanda da çocuk ilk gelişimlerini burada tamamlar. İlk gelişim dedik çünkü en önemli gelişim sürecidir bu. Sosyal gelişimi, dil gelişimi ve psikomotor becerileri gibi gelişimleri burada sistematik bir şekilde öğrenirler. Eskiden olduğu gibi çocuk deyip geçmemekte fayda vardır. Çünkü zaman değişti. Eskiden bahçelerde tarlalarda yetişirken şimdi kozmopolit ortamlarda yetişmektedir. Bulunduğunuz yerin önemini de unutmamak gerekir.
Yeni nesil çocuklar çok akıllı olmaktadırlar ve bundan sonra gelen nesilde şimdikinden daha akıllı olacaklardır. Sorgulayacaklar akla ve mantığa uygun bulmadığı hiç bir şeyi kabul etmeyeceklerdir.

Okul öncesi döneme geri dönecek olursak burada çocukların gelişimlerinin yanı sıra nasıl desteklenecekleri de önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte burada anaokulu yaptığı ekstra uygulamalar tüm bu gelişimlerini destekleyecek argümanları anaokulu ya da kreş bünyesinde bulundurmakla yükümlüdürler. Tüm bunları oluşturacak olan ise yine anaokulu ve kreşin kendisidir.

Belki de bulunduğumuz yerde en az 3 ya da 4 tane anaokulu bulunmaktadır. Lakin bunların hangisi daha iyi hangisi daha iyi eğitim veriyor bu konuda anca çevremizdeki insanlardan duyum alarak hareket ederiz. Kim bize şu anaokulu çok iyi derse çocuğumuzunda oraya kayıt edilmesi için uğraş veririz.

Peki neden o anaokulunu tercih etme eğilimimiz bulunmakta?
Cevap basit aslında. Çünkü o anaokulu ya da kreş arkadaşımın çocuğunun gittiği okul ve çocuk çok akıllı.
Bu bir cevap peki siz kendi çocuğunuz için oranın daha iyi olduğuna emin misiniz?

Unutmamak gerekir ki her çocuk farklı kişilik özelliklerine sahiptir ve bu durum çocuğun ilk defa karşılaşacağı ortamda nelerle mücadele etmek zorunda olacağını biliyor musunuz?
Uyum problemleri hep yeni ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuz bir hafta anaokuluna gitti ve ikinci haftaya gitmek istemedi siz bu durumda ne yaparsınız? Hemen çocuğunuzu o anaokulundan alma yönünde adımlar atarsınız.
Bizim nacizane tavsiyemiz çocuğunuzu da anaokulu seçerken yanınızda götürmeniz olacaktır. İlk önce ortamı hazırlayıp yeni okulunu görmesini sağlamak avantaj olacaktır. Çünkü çocukta oluşan ilk intiba oyun olacaktır. Yeni arkadaşlarının olması çocuğun çok hoşuna gidecek diğer bir unsurudur. Evde tek başına zaman geçiren çocukla toplum içerisinde hep kalabalık ortamlarda yetişen bir çocuk arasında sosyal anlamda ciddi farkların oluşması son derece kaçınılmazdır.
Tüm bunların dışında anaokulu seçiminde yapmamız gereken bütün detayları iyi öğrenmek olacaktır. Aklınıza ve mantığınıza yattığı takdirde zaten o anaokulu sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.
Anaokulunda bulunan tüm sınıfları gezip, tüm herşeyini iyi inceleyiniz. Sonrasında karar vermeniz daha mantıklı olacaktır.
Yüzlerce anaokulu bulunmaktadır fakat herhangi birine  iyi bir anaokulu nerede var diye sorduğunuzda verilen cevaplar iki elin parmaklarını geçmeyecektir.
İşte bu unsurları daha net görebilmek için iyi bir analizci olmanıza gerek yok. Sadece araştırın ve seçiminizi yapın.
Çocuğunuz ilköğretim çağına geldiğinde bu farkın ne demek olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri
www.okuldanismanligi.com 

Yorumlar