Kreş Açmak

Hepimizin hayatta istediği bir çok şey vardır. Bir çoğumuz bu isteklerimize ulaşabilirken bazılarımız da nasıl yapacağım diye hayıflanmaktadır. Lakin önemli olan şey ilk adımı atabilmektir.


İşimiz gereği bir çok okul açmayı düşünen kişilerle bir araya geldiğimizde ortak bir sorun işletmenin devamıdır. Kolay değildir bu sonuçta bir sermaye oluşturuyoruz ve geri dönüşümünün nasıl olacağı konusunda ise başlangıçta hiç bir fikrimiz olmuyor. Bu gün bu noktaları size anlatmaya çalışacağım.

Kreş açmak için ilk önce yapılması gereken noktaları daha önce de anlatmıştım ama burada bir kez daha üstünden geçeceğim.
Yapmamız gereken ilk şey nasıl bir anaokulu veya kreş açmak istediğimizdir. Bu konuda yapılacak olan tek şey açmayı düşündüğümüz anaokulu ya da kreşi hayalimizde canlandırmamızdır. Bu canlandırma bize sonuç olarak geri dönecek ve bir çok konuda da bize yardımcı olacak ip uçlarını verecektir.
Açmayı planladığımız anaokulu veya kreşin büyüklüğü düşüncemizin büyüklüğüdür aslında.
Bir çok kimsenin söylediği ve aynı zamanda bir işletme açmayı düşünen bir çok insanın düştüğü bir hata küçükten başlayalım sonra büyürüz. Peki büyümek için hali hazırda olan bir planımız var mı? Sonuç hep aynı tabii ki de yok.

O zaman bir anaokulu açıp başarılı olma olasılığımız nedir?
Bu soruya bir cevap bulmak çok zor ama imkansız değil. Nasıl olacak diye düşünebilirsiniz. Burada önemli olan önce hayal etmek sonra hayali hayata geçirmek. Bu yazı yeni anaokulu açacaklar için ve kreş açacaklar için bir anlam ifade ederken varolan bir anaokulunun da tekrardan kendini sorgulaması ve yenilemesi adına çok önemli olacağı kanısındayım.
Başarılı olmak için yapılacak bir çok nokta vardır. Ama işimiz gereği burada hepsini yayınlamayacağım sadece en önemli olan bir hususu paylaşacağım.

Şimdi diyelim ki bir anaokulu veya kreş açmaya karar verdik. Maliyetimiz ne olacak nasıl hareket edeceğiz neler yapacağız gibi konulara girmeyeceğim. Bunları aşmış olarak cevap vereceğim.
Herşeyimiz tamam ve işletmenin açılışını yaptık. Ama öğrenciyi nasıl çekeceğiz.
Eğer küçük kapasiteli bir okul açmış ise şansımıza artık ne gelirse diyeceğiz çünkü küçük okul açmanın ne derece dezavantajlı olduğunu göreceğiz. Çevremizde bir çok okul var ve bunların bir çoğu 60 - 80 kapasiteli. Bizim rakip olarak oraya çıkmamız için ya onlarla aynı kapasitede olmamız ya da daha fazla bir kapasiteye sahip olmamız gerekmektedir. Neden mi ? Sebebi çok açık. Eğer büyük bir okulunuz olursa otomatik olarak siz de büyük bir okulun sahibi olacaksınız. Maliyetlerinizi hesapladığınızda en kötü ihtimalle % 50 kapasite çalışacaksınız ve bu da rakiplerinizin neredeyse tam kapasitesine denk gelecektir. Ve daha fazla yeriniz olduğu için de iyi bir tanıtımla diğer boş kalan kısımları doldurabileceksiniz.  Daha çok öğrenciye sahip olmak sizin yapmayı düşündüğünüz herşeyi kolaylaştıracak ve yaptığınız herşey de doğal olarak büyük olacaktır. Uyguladığınız bir etkinliği 80 çocukla yaptığınızı düşünün. Ya da bir yıl sonu gösterinizi 200 kişiye yaptığınızı düşünün. ( Anne ve babalar ı sayıyoruz ki bu gösteri onlar için çok önemli ve kaçırmayacaklardır. Bir de onların yanında gelecek olanları düşünürseniz bu rakamın iki katı olabilir. ) 400 kişiye yıl sonu gösterisi yapmış olacaksınız. Yani siz 400 kişi ve onların çevresinde olan yüzlerce kişiye bu sayede ulaşmış olacaksınız. Okulunuzun uygulamalarında sosyalliğin ne denli önemli olduğunu göstermek için bu örneği verdim.
Şimdi asıl konumuza dönersek, işletmemizin devamlılığı açısından sosyal olmanın avantajlarını da anlamış oluyoruz. Bu nedenle sizi ne kadar düşündüren konu varsa bu konuları netleştirin aklınızda ve ona göre bir plan oluşturun. Çünkü oluşturduğunuz planlar anaokulunuzun devamlılığının yegane özellikleri olacaktır. Sürekliliğinizi sağlamak adına yapacağınız her çalışma sizi bir adım ileri taşıyacak ve rakiplerinizden de bir adım ileride olacaksınız. Takip eden değil takip edilen olacaksınız. Ama unutmayın hiç bir büyük işletme küçükleri örnek almamıştır. Sürekli büyüyen bir yapıyı inşa etmeniz dileğiyle.
Umarım bu yazımız da size farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.
Detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ve iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri 
Anaokulu Kurulumu ve Rehberlik Hizmetleri

Yorumlar