Anaokulu ve Kreş Açılırken Yapılan Hatalar

Anaokulu ve Kreş Açılırken Yapılan Hatalar

Bir çok kimsenin hayali olan anaokulu ve kreşler dışarıdan bakıldığı gibi kolay değildir. İşletmeye geçene kadar bir çok meşakkatli yoldan geçmek gerekecektir. Öncelikle sık karşılaştığımız bazen içinden çıkamadığımız durumlar nelerdir bunlara değinmek istiyorum.


Bir fikrimiz var ve anaokulu açmak istiyoruz kendimizce araştırmalar yapıyoruz. Her zaman ki gibi ilk önce bu işin maliyeti nedir bunu araştırıyoruz. Çevremizdeki insanlardan destek istiyoruz. Eş dost akraba kim olursa bize ne kadar destek olur diye bekliyoruz. Kimi doğru kimi yanlış bilgiler sunuyor. Sonuçta biz de elimizdeki bilgilerle yola çıkıyoruz.

Şimdi gelelim sırasıyla hangi hatalarla karşılaşıyoruz.

- Yerleşim yeri araştırması, Çevrede bulunan kreş ve anaokulları hakkında hiç bir bilgi edinmiyoruz. Haliyle kendimize göre bir şeyler yapıp burası iyi diyebiliyoruz ve çalışmalara başlıyoruz.
Olması gereken çevrede bulunan tüm anaokulu ve kreşleri gezmeniz ve her biri hakkında bilgi toplamanızdır. Yeni bir anaokulu açarken dikkatimizi bu noktaya vermek yapacağımız anaokulunun tasarımına yön verecektir. Bu durum aynı zamanda maliyetleri direkt olarak etkileyecek ve hiç beklemediğiniz giderlerin karşınıza çıkmasına neden olacaktır.
- Eş Dost Çevrem var
Elbette herkesin çevresi var fakat buradaki en büyük handikap herkes olayı kendi penceresinden yorumlayacak. Bu yorumlar her zaman doğru olmayabilir. Bu noktada bir çok kez tecrübe ile sabittir ki sonu hep daha fazla maliyet. Bir kimsenin yorum yapabilmesi önceden gelen tecrübeleriyle ve yaşam standartlarıyla sınırlıdır.

- Kimse sizin gördüğünüz gibi göremez.
Evet kimse sizin düşündüğünüz gibi ve gördüğünüz gibi göremez. Biraz algı durumu diyebiliriz. Yapılacak olan çalışmayı başkalarıyla paylaştığınızda iyi ya da kötü olarak bir çok detayla karşılaşabilirsiniz. Yapmak istediğiniz bir çalışmayı paylaştığınızda karşınızdaki insanın sizin için düşüncelerinin ne derece doğru olduğunu bilemezsiniz.  Sizi kendi istediği gibi yönlendirmek isteyecek ve sonuçta karşınıza daha fazla maliyet çıkacaktır.

- Küçük bir anaokulu açmak istiyorum. Küçükten başlayıp büyümeyi  düşünüyorum.
Bu da bir düşüncedir. Lakin anaokulu ve kreşler için bu konu biraz farklıdır. Bunun olabilmesi imkansız değil fakat riskli bir konudur. İşletmenin büyümesine katkı sağlayacak en büyük olgu, karlılıktır. Haliyle bu tarz küçük projelerin çoğu ciddi anlamda sıkıntılar çekmektedirler. Haliyle ayda 1000 TL kar marjıyla çalışmak demek sizin büyüme konusunda ciddi bir probleminiz olacağı anlamına gelir.

- Ben bu işi daha ucuza yaparım. Anaokulu açmak için büyük bütçelere gerek yok. Ben yaparım.
Bu durum saygı duyulması gereken bir konudur. Bu özgüvenle herşey yapılabilir. 30,000 TL ile anaokulu açabilirim.
Elbette 40,000 TL ile anaokulu açabilirsiniz. Bunun için bulacağınız yerin daha önce standartlara sahip bir yer olması ve sizin tadilat ve prosedür anlamında hiç bir şey yapmadığınız durumlarda gerçekleşebilir. Bir sınıf içine 5 minder atıp, bir kaç dolap koyarak bir sınıfın maliyetini 1000 TL'nin altında tutma şansınız çok yüksek. Hatta bu şekilde tüm kreşi 10000 TL 'ye bile yapabilirsiniz. Bu durumda resmiyetinizin olması çok düşük bir ihtimal olacaktır. Hadi resmiyetinizi de aldınız diyelim. Bu sefer de rekabet anlamında ciddi bir sıkıntınızın olacağını söyleyebiliriz.

Bu güne kadar danışmanlık verdiğimiz bir çok kişi ve bazı noktalarında dahil olduğumuz bir çok projede gördüğümüz tablo, her ne kadar biliyorum dersek o kadar çok zarara uğruyoruz. Yukarıdaki örnekleri haddinden fazla çoğaltabiliriz. Lakin bunlar en çok karşımıza çıkan noktalardır.

Çok Basit olarak belki de 50,000 TL'ye yapacağınız bir işi iki katına yaptığınızı düşünün. Anaokulu ve kreş kurulumunda ne kadar harcama yaparsanız sırf onu geri kazanma adına daha fazlasını vermeye mecbur duruma geliyorsunuz. Bu tüm yaşam için geçerlidir fakat işimiz gereği sadece bu noktayla ilgileniyoruz.
Hata yapmamak için işin uzmanında destek almalısınız. Bu vesileyle olası maliyetlerin önüne geçip size daha faydalı olabilecek işler için zaman kazanmış olursunuz.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri
Anaokulu Danışmanlığı Hizmetleri