Anaokulu Fiyatları (Öğrenci Aylık Ücret Hesaplama)

Anaokulu açmak isteyenler ve çocuğunu bir anaokulu ya da kreşe göndermek isteyenler ilk etapta fiyatlara bakarlar. Anaokulu fiyatları nelerdir? Bu fiyata neler dahildir bilmek isterler. Her iki grup içinde bu yazımızı hazırladık.
Anaokulu fiyatları neye göre belirlenir. Olması gerekenden bahsedecek olursak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir anaokulu her yıl bir bütçe belirlemek durumundadır. Bu bütçe içinde yemek giderleri temizlik giderleri ve kırtasiye giderleri vardır. Gelir gider kalemlerine göre belirlenecek olan rakama bağlı olarak Milli eğitim bakanlığının o yer için belirlemiş olduğu alt ve üst fiyat limitleri arasında bir fiyat politikası belirlenecektir.
Şimdi bunu nasıl belirleyeceğiz. Bu durumda bölgedeki anaokulları baz alınmaktadır. Örneğin sizin bulunduğunuz yerdeki fiyatlar 400 TL ile 750 TL arasında değişmektedir.  Sizde 500 TL belirleyeyim de ne çok pahalı olsun ne de çok ucuz olsun dediniz. İşte buradaki durum görecelidir. 
Aylık gider kalemlerinize göre bir fiyat politikası belirlemek doğru olacaktır. 50 Kapasiteli bir anaokulu için örneğimizi verelim. 
Yaklaşık olarak 4 sınıfımız var. Bu da 4 öğretmenimiz var demektir. 
1 Kurum Müdürü
1 Mutfak Personeli 
1 Temizlik Personeli
1 Servis Şoförü
Toplamda 8 personelimiz var. En aşağı rakam herşey dahil 14,000 TL personel giderimiz bulunmaktadır. 
Aylık servis ücreti benzini 1500 TL 
Aylık Yemek Gideri  3000 TL
Kira Gideri 3000 TL
Faturalar 1500 TL 
Aylık Muhtelif Giderler 3000 TL 
Kırtasiye gideri Aylık 1000 TL 
Toplama bakalım şimdi 27,000 TL 
Bir öğrenci başına düşen maliyete bakalım 27000/50 = 540 TL 
Bu da demek oluyor ki eğer 500 TL gibi bir rakam belirlemişsek 40X50 =2000 TL her ay zarar olacaktır. 
Bunun önüne geçmek için maalesef ki tasarruf yoluna başvuracağız. Peki neden tasarruf edeceğiz. Ya yemeklerden, ya kırtasiyeden, ya temizlikten ya da personelden. Yani bunların hepsi eğitim kalitesi ters yönde etkileyen unsurlar olacaktır. 
Ben bir veli olarak bir anaokulunda sorguladığım ilk şey mutfak ve yemek listeleri oluyor. Çünkü benim çocuğum ne yer ne içer, günde kaç kez yemek yer bilmek isterim. Akabinde öğretmenlerin eğitim düzeyleri nedir? Bu işte ne kadar bir tecrübeye sahip hepsini bilmek isterim ki bir çok aile de bu şekilde düşünmektedir. 
Peki böyle bir durumda kaliteyi düşürmeden ve motivasyonu yüksek tutarak nasıl bir fiyat politikası belirlemek doğru olur. 
%20'lik bir kar marjı gözetmek akıllıca olacaktır. Yani 540X20/100 dediğimizde 108 TL gibi bir rakam en asgari olması gereken kar tutarıdır. Aylık bu rakam da çok değildir. Bir öğrencinin aylık ödemesi gereken rakam ise 540+108 = 648 TL olarak karşımıza çıkacaktır ki bu da minimum olması gereken rakamdır. 
Eğer bir anaokulu para kazanamazsa geleceğe yatırım yapmakta zorlanabilir. Her geçen yıl bir öncekinden daha iyi olmak durumundadır. O nedenle bir anaokulunun fiyatını değerlendirirken dikkat etmemiz gereken hususları az da olsa görmüş olduk. 
Bunların dışında gider kalemleri yok mudur? Elbette vardır. Onlar ise dışarıdan hizmet alımlarını gerektirir. Hizmet alımlarınız için branş dersleri iyi bir örnektir. Anaokulu broşürlerinde sıkça gördüğümüz, ingilizce, resim, drama, satranç, mental aritmetik ve daha bir çok detay sayabiliriz. Haliyle bunları da göz ardı etmemek gerekmektedir. 
Diğer merak edilenler için www.okuldanismanligi.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar